woonverzekering

De ene brandverzekering is de andere niet

Niemand doet graag beroep op zijn verzekering (schade) en niemand betaalt graag voor zijn verzekeringen. Toch heeft bijna iedere Belg een brandverzekering hoewel dit géén wettelijk verplichte verzekering is. Wat schadeverzekeringen betreft is het veruit de populairste verzekering in België.

Deze verzekering wordt ook wel een woonverzekering genoemd omdat behalve brand ook schade die is ontstaan door andere oorzaken zoals hagel, storm, vandalisme, sneeuw, … ja zelfs overstromingen en aardbevingen gedekt wordt. Bovendien kun je je brandverzekering ook aanspreken bij schade aan derden. Verder verschillen de bijkomende dekkingen nogal van de ene maatschappij tot de andere. Met andere woorden is de ene brandverzekering de andere niet. Vergelijken is dus de boodschap.

Niet wettelijk verplicht, een nuance

De brandverzekering biedt je bescherming tegen schade aan je woning en inboedel. Aanvullend dekt ze je ook voor je burgerlijke aansprakelijkheid naar anderen toe. En hier wringt het schoentje want je burgerlijke aansprakelijkheid naar derden toe door brand is wél wettelijk verplicht. Je kiest echter zelf of je deze in je brandverzekering of BA Familiale opneemt.

Bovendien is het zo dat er in de praktijk wél enkele verplichtende omstandigheden kunnen opduiken. Denk maar aan je huisbaas die je verplicht om een brandverzekering af te sluiten. Of probeer maar eens een hypothecaire lening te krijgen bij een kredietverstrekker zonder een brandverzekering aan te gaan…

Welke dekkingen?

De dekkingen of waarborgen waaruit een brandverzekering bestaat vallen in 3 categorieën te omschrijven.

  • de basisdekkingen of verplichte dekkingen: hoewel de brandverzekering dus niet verplicht is, is de inhoud ervan wel grotendeels bepaald!
  • de aanvullende dekkingen: deze vergoeden niet de schade zelf, maar wel de andere kosten naar aanleiding van een schadegeval.
  • de vrij te kiezen optionele dekkingen: dit zijn de extra optionele dekkingen zoals de diefstalverzekering, verzekering voor een hogere vergoeding wegens onvoorziene kosten enzovoort.

Vergelijken is de boodschap

De prijzen en dekkingen van een woonverzekering verschillen sterk van verzekeraar tot verzekeraar. Bereken dus online de beste prijs voor een brandverzekering. Dit doe je aan de hand van een simulatie op een vergelijkingssite of op de website van de verschillende verzekeraars zelf. Neem zeker een kijkje bij Corona Direct en DVV Cocoon.

Welke factoren bepalen de prijs?

De prijs of premie van een woonverzekering wordt bepaald door verschillende factoren waarvan sommige onveranderlijk zijn. Enkele voorbeelden:

    • een hoger risico door het gebruik van bepaalde materialen,
    • een hoger risico op inbraak door afgelegen woonplaats,
    • de verschillen in dekking en uitbetalingsvergoedingen tussen de verscheidene verzekeraars (dit kan je dus meenemen in je vergelijkingsoefening),
    • de optionele dekkingen die je zelf hebt gekozen (neem ook dit mee in je vergelijkingsronde want wat bij de ene verzekeraar optioneel is, is bij de andere standaard inbegrepen),
    • de waarde van de woning of het appartement bepaalt mee de hoogte van de premie,
    • de hoogte van de franchise (het spreekt voor zich dat ook dit bepalend is voor je uiteindelijke keuze).

Schrijf een reactie

Je e-mailadres blijft privé. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Let op: geld lenen kost ook geld.