autoverzekering voor jongeren

Kan een autoverzekering voor jongeren ook goedkoper en eerlijker?

Jongeren en het autosalon 2018. Je bent jong en je wilt autorijden. Daarom heb je immers net je rijbewijs gehaald! Natuurlijk wil je je in regel stellen en je bolide verzekeren. Maar waarom blijkt dit zo duur? Omdat je geen rijervaring hebt. Hoe kan het ook anders? Zijn er echter alternatieven?

Soorten autoverzekering

België kent drie verschillende soorten autoverzekeringen, namelijk: een BA-verzekering, een beperkte omniumverzekering en een volledige omniumverzekering.

De BA-verzekering staat voor de verzekering voor burgerlijke aansprakelijkheid voor motorrijtuigen. Enkel deze verzekering is in België verplicht. Deze verzekering verzekert je bij schade die je hebt veroorzaakt aan derden. Onder deze schade valt zowel lichamelijke schade als materiële schade.

Op naam van de ouders?

Jongeren betalen meestal een hogere premie voor een autoverzekering dan hun ouders. De polis afsluiten op naam van pa of ma is echter geen goed idee. Wanneer je zoon of dochter met een eigen autootje rijdt, dan moet dat voertuig uiteraard verzekerd zijn. De verplichte burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de schade aan derden wanneer je kind een verkeersongeval zou veroorzaken. Omdat jongeren nu eenmaal een beperkte rijervaring hebben en dus een groter risico zijn voor de verzekeraar, betalen ze meestal een hogere premie. Sommige ouders trachten die extra kost te omzeilen door zichzelf als voornaamste bestuurder in het verzekeringscontract aan te duiden.

Fraude

Stel, je zoon veroorzaakt een ongeval met zijn wagen. De schade valt nogal mee voor hem, maar de tegenpartij is er iets wat erger aan toe. De politie komt ter plaatse en doet de nodige vaststellingen. Je zoon verklaart daarbij dat de auto de zijne is. De verzekeraar ontvangt dan een kopie van de opgemaakte proces verbaal. Die merkt dat je zoon verklaard heeft de hoofdbestuurder van de wagen te zijn, terwijl zijn naam nergens in het contract vermeld staat. In dat geval riskeer je beticht te worden van verzekeringsfraude en zelf de veroorzaakte schade te moeten vergoeden. Wees dus eerlijk en duid bij het afsluiten van de autoverzekering je kind als voornaamste bestuurder aan. De premie ligt dan wel wat hoger, maar je zoon of dochter is sowieso wettelijk gedekt bij een ongeval. Bovendien kan de verzekeraar in dat geval de betaalde schadevergoeding nooit op jou of je kind verhalen.

Heel wat jongeren rijden overigens eerst nog een tijdje rond met de auto van pa of ma. Dat mag, maar breng dan wel de verzekeraar op de hoogte. Doe dat zeker wanneer je kind je wagen op regelmatige basis gebruikt. Zo vermijd je eveneens dat de verzekeraar eventuele betaalde schadevergoeding op jou of je kind verhaalt.

Oplossing

Wist je dat een autoverzekering voor jongeren helemaal niet duur moet zijn? Bij Jongverzekerd bijvoorbeeld kunnen inwonende jongeren starten aan Bonus/Malus 0 in plaats van 11 op eigen naam, waardoor ze tot 60% besparen op hun autoverzekering. Bovendien zijn de jongeren dan ook juist verzekerd en lopen ze geen risico! Inwonende jongeren kunnen wel enkel van dit voordeel genieten indien de ouders ook de overstap maken. Maar als ook de ouders besparen, waarom niet? Wie slim shopt, vergelijkt! Dit kan makkelijk via het internet.

Schrijf een reactie

Je e-mailadres blijft privé. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Let op: geld lenen kost ook geld.