Categorie: Reisverzekering

reisbijstandsverzekering

Wat is een goede wintersportverzekering?

Voor de skifanaten is de mooiste periode van het jaar eindelijk aangebroken. Skiën en snowboarden zijn risicovolle sporten waarbij het gevaar in een kleine hoek schuilt. Een val is gemakkelijk gemaakt en daar heb je zelf niet altijd schuld aan. Het kan ook liggen aan de condities, andere wintersporters of het falen van je materiaal. Het loont dus de moeite om even na te gaan hoe het met je verzekeringen zit.

Verzeker jezelf van een leuke wintersportvakantie

Zorg er om te beginnen voor dat je niet als een stijve hark op de skipiste staat. Een goede voorbereiding in de fitnessclub of in je woonkamer thuis kan de kans op blessures sterk verminderen. Draag er ook zorg voor dat je skimateriaal in orde is. Behalve een gerust gemoed zal je zo ook meer van je welverdiende vakantie genieten.

Vergelijk wintersportverzekeringen

De meeste ziekenfondsen bieden een reisbijstandsverzekering aan voor alle recreatieve vakanties in het buitenland. Hier worden een aantal kosten in gedekt, maar je leest best eens de specifieke voorwaarden na! Om de extra risico’s van een skivakantie te dekken kan je naast je klassieke reisverzekering ook een specifieke reisverzekering voor een skivakantie afsluiten. Het komt erop aan alle formules goed te vergelijken, want de waarborgen kunnen sterk verschillen van verzekeraar tot verzekeraar.

Wat dekt een goede wintersportverzekering?

Kijk goed of volgende zaken inbegrepen zijn in je reisverzekering en tot welke bedragen je kosten gedekt worden:

  • Medische kosten in het buitenland,
  • Medische nabehandelingskosten in België,
  • Repatriëring, opsporings- en reddingskosten en bijstand aan de reiziger ter plekke.

Let vooral op wat de reddingskosten betreft. 

  • Kosten voor de reddingsoperatie bij een ongeval op de piste. Niet onbelangrijk, want een helikopter inzetten kost al gauw 4.500 euro per uur of meer!
  • Kosten van de reddings- en zoekacties bij een ongeval buiten de piste. (Zelfs 1 meter buiten de piste is reeds off piste!) Soms geldt als voorwaarde dat je begeleid werd door een professionele skimonitor.

Bij een zwaar ongeval zijn terugbetaling van je reis, skipas, materiaal en eventuele lessen misschien van ondergeschikt belang in vergelijking met bovenstaande kosten. Maar je kan je ook daarvoor laten verzekeren als je wenst. Ook schade aan derden of materiaal is niet onbelangrijk om eens te bekijken.

Verder speelt er ook soms nog de zogenaamde annulatie bij gebrek aan sneeuw. Sommige verzekeraars bieden die garantie aan, maar alleen als het contract minstens 30 dagen voor het vertrek wordt afgesloten.

Samengevat komt het er dus echt op aan om de verschillende waarborgen goed in detail te bekijken. De tussenkomst bij reddings- en zoekacties kan enorm verschillen en ook de terugbetaling van de skipas is soms wel en soms niet inbegrepen.

Reisbijstandsverzekering per vakantie of per jaar?

Het antwoord op deze vraag hangt af van je profiel. Is deze vakantie de enige vakantie die je op een jaar maakt? Dan neem je best een tijdelijke verzekering.  Als je van plan bent meermaals per jaar op vakantie te gaan, dan ga je beter voor een reisbijstandsverzekering voor een jaar. Die heeft ook altijd een luik skirisico’s en meestal komt het dan goedkoper uit.

reisbijstand

Reisverzekering en reisbijstand

Bespaar niet volledig op je reisverzekering. In tijden van besparingen gaan we soms te ver. We willen toch allemaal zorgeloos op reis gaan? Het zou toch zonde zijn om met kopzorgen te vertrekken, nietwaar? Neem de risico’s van het reizen weg door je aan te sluiten bij een reisverzekeraar – zij dekken allerhande problemen die je vakantie zouden kunnen vergallen.  Het loont natuurlijk wel de moeite om even na te gaan of dit ook op een goedkope manier kan. Vergelijken dus.

Weet om te beginnen dat er verschillende zaken spelen. Onder de reisverzekering vallen onder andere bijstand aan personen, de annulering van de reis, pechverhelping en het kwijtraken van bagage. Wat ook van belang is, is de regelmaat waarmee je reist.

Een reisbijstandsverzekering omvat onder meer de organisatie van medische hulpverlening, de terugbetaling van medische kosten, de repatriëring van een slachtoffer en zijn medereizigers in geval van ziekte of ongeval, de bijstand aan de medereizigers en de hereniging met de familie die in België is gebleven. Ook als er iets gebeurt met de familie of de woning thuis helpt de verzekering je naar huis. De formule omvat meestal ook een administratieve en logistieke bijstand (opsturen van bril, geneesmiddelen, geld of andere zaken die je op de vakantiebestemming niet bekomt). Dus hoofdzakelijk de zaken waar het ziekenfonds niet in tussenkomt.

Een bagageverzekering vangt de kosten op die het transportbedrijf (bv. de luchtvaartmaatschappij) niet opvangt en ook de kosten van dure goederen zoals ook laptop en GSM. Ook als je bagage vertraging heeft krijg je meestal tot € 350 terugbetaald om de hoogstnoodzakelijke dingen aan te kopen.

Een annuleringsverzekering is eigenlijk een must als je met meerdere personen reist en de vakantie meer dan een paar honderd euro kost. Bij ziekte, ongeval, sterfgeval in de familie of werkeloosheid ben je niet het geld van je vakantie kwijt.

Verder zijn er 2 mogelijkheden om deze verzekeringen aan te gaan. Je hebt de keuze uit de doorlopende reisverzekering en de tijdelijke reisverzekering. Wanneer je vaak op reis gaat, is het verstandig om een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Deze reisverzekering dekt trouwens zowel  zakelijke reizen als reizen voor privé doeleinden. Wanneer je minder vaak op reis gaat kun je een tijdelijke reisverzekering, ook wel kortlopende reisverzekering genoemd, afsluiten. Bij een tijdelijke reisverzekering ben je maar tot een bepaald bedrag verzekerd. Dit betekent dat wanneer dit bedrag is bereikt, je de kosten boven dit bedrag zelf moet betalen. Het is echter mogelijk om de tijdelijke reisverzekering uit te breiden met bijvoorbeeld extra diensten.

Voordat je een reisverzekering afsluit, is het natuurlijk handig om reisverzekeringen met elkaar te vergelijken. Je kunt zelf natuurlijk het beste inschatten welke reisverzekering het beste bij je past. Tegenwoordig zijn er veel websites waar je in een paar minuten de verschillende reisverzekeringen met elkaar kunt vergelijken. het loont echt de moeite om hier even wat tijd voor uit te trekken. Wanneer je de juiste verzekeringsmaatschappij eruit hebt gekozen kun je de verzekering af gaan sluiten. Vaak kun je de verzekering in slechts een paar minuten afsluiten op de website van de verzekeringsmaatschappij.

5 aandachtspunten voor uw reisverzekering

U hebt de reis van uw dromen geboekt, de koffers staan klaar en u droomt al van die mooie ervaringen die u zal beleven in het buitenland. maar vergeet u vooral niet om een reisverzekering te nemen, om die mooie vooruitzichten ook te vrijwaren van kopzorgen wanneer het misloopt. Vooral voor langere reizen of reizen met een meer luxueus karakter kan een reisverzekering de moeite zijn. Het aanbod is echter gigantisch; men zou haast door de bomen het bos niet meer zien. We nemen enkele belangrijke zaken onder de loep, kwestie dat u weet waarop u moet letten.

  1. Moet uw bagage verzekerd zijn? Vele maatschappijen dekken bij het verlies van uw bagage slechts een minimum aan kosten, en dus niet noodzakelijk de volledige waarde van uw bezittingen. Bekijk goed of uw bagage volledig gedekt wordt door uw reisverzekering.
  2. Is uw reisverzekering ook van toepassing voor de reisbestemming die u in gedachten had? Sommige reisverzekeraars bieden enkel hun diensten aan op voorwaarde dat uw land vanb bestemming  zich binnen de Europese Unie bevindt. Reist u naar een ander continent of een land buiten de EU, kan u mogelijk beroep doen op een aanvullende verzekering.
  3. Als u met de auto reist, is het belangrijk na te gaan in welke mate pechverhelping en repatriëring van uw voertuig of huurvoertuig wordt vergoed. Dekt uw waarborg bovendien ook ongevallen, of enkel pech? En wat indien u een vervangwagen wenst te gebruiken om uw reis verder te zetten of terug huiswaarts te keren?
  4. Bent u avontuurlijk of beoefent u risicovolle sporten? Controleer dan goed of er geen uitsluitingsclausule aanwezig is in uw huidige reisverzekering waardoor u eventueel niet gedekt zou zijn voor deze activiteiten. Sommige verzekeraars bieden immers geen ondersteuning voor risicovolle activiteiten aan, maar vaak kan u wel een aanvullend pakket nemen zodat uw polis wel aan uw specifieke behoeften voldoet.
  5. Bent u misschien reeds verzekerd voor enkele zaken? Indien u bij de mutualiteiten geniet van reisdekking, is het soms niet nodig om nog een bijkomende verzekering af te sluiten. Kijk goed alle voorwaarden na, en informeer u bij uw huidige verzekeraar indien nodig.

Moet ik mijn bagage verzekeren met een reisverzekering?

Onlangs werd nog maar eens pijnlijk duidelijk hoeveel bagage er jaarlijks verloren gaat in luchthavens. Uit rapporten van de nationale luchthaven in Zaventem bleek immers dat er op dagbasis zo’n 200 koffers niet op hun eindbestemming raken. Procentueel gezien een bijzonder laag cijfer, maar desalniettemin een nare herinnering aan het feit dat u als reiziger effectief het risico loopt om zonder bagage te arriveren op uw vakantiebestemming.

De vraag die hieruit volgt is dan ook of het nuttig is om uw bagage te verzekeren. Met behulp van een reisverzekering kan je immers zorgen dat u een financiele vergoeding ontvangt indien uw bagage ergens de weg kwijt raakt.

In praktijk hangt het nut van een reisverzekering voor de bescherming van uw bagage af van de waarde ervan. Juridisch gezien ligt de verantwoordelijkheid voor het verzekeren tegen bagageverlies immers bij de firma waarmee u reist – in andere woorden, de luchtvaartmaatschappij. U moet zich hiervoor dus niet verzekeren, tenzij de bagage een hoge waarde draagt. Voor het vergoeden van uw verloren bagage hanteren luchtvaartmaatschappijen immers een begrenzing om de tegemoetkoming die u ontvangt. Speelt men uw bagage onherroepelijk kwijt, dan kan u rekenen op een maximale vergoeding van 1 300 euro. Belangrijk detail: dat bedrag behandelt niet enkel de inhoud van uw valiezen, ook de koffers zelf zijn hierin voorzien. Als uw bagage én koffer dus samen meer waard is dan 1 300 – laten we zeggen, u bent sportief en neemt uw dure sportuitrusting mee op reis, of u houdt van technologie en u neemt enkele gadgets mee, dan is een bijkomende bagage-verzekering geen overbodige luxe.

Let op: geld lenen kost ook geld.